Αποτελεσματικότητα προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών

Αποτελεσματικότητα προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών

Αρ. Πρωτ. 10743/10.04.08

Προς Υπουργό:
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Για άλλη μια χρονιά φέτος τον Μάιο προβλέπεται να πραγματοποιηθούν ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών στη δυτική πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης, μία περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των καλλιεργειών ρυζιού, αλλά και των ποταμών Λουδία, Αξιού και Γαλλικού που βρίσκονται στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα οι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν σε περίπου 120.000 στρέμματα στους Δήμους Εχεδώρου, Χαλάστρας, Αξιού, Χαλκηδόνας και Αγίου Αθανασίου. Ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών προβλέπεται να εφαρμοσθεί και στην ανατολική πλευρά της πόλης για τους Δήμους Πανοράματος, Πυλαίας, Θέρμης, Επανομής, Βασιλικών, Μηχανιώνας, Μίκρας και Θερμαϊκού.
Ωστόσο, αμφίβολη φαίνεται να διαμορφώνεται η κατάσταση για φέτος, ως αποτέλεσμα της έλλειψης των απαιτούμενων κονδυλίων για το πρόγραμμα, αλλά και της αλλαγής του σκευάσματος που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, το οποίο είναι ακριβότερο. Σύμφωνα με στοιχεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα εφαρμογής των ψεκασμών θα ξεκινήσει νωρίτερα φέτος και θα είναι κατά ενάμιση μήνα περίπου πιο σύντομο. Πιο συγκεκριμένα οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στα μέσα Μαΐου και θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.
Η αύξηση των απαιτούμενων κονδυλίων από 1,8 εκατ. ευρώ, που ήταν πέρυσι, σε 2,2 εκατ. ευρώ που αναμένεται να χρειαστούν για την υλοποίηση του προγράμματος αυτή τη χρονιά. Ποσό ωστόσο που δεν έχει διασφαλισθεί μέχρι σήμερα.
Ανησυχία και προβληματισμό δημιουργεί ακόμα το γεγονός ότι την προηγούμενη χρονιά το πρόγραμμα των ψεκασμών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στα τέλη Μαΐου, δημιουργώντας πολλαπλές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπισθεί η πρώτη γενιά. Επιπλέον παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον περσινό προγραμματισμό, προβλεπόταν να χρησιμοποιηθούν τέσσερα ελικόπτερα για τον ταυτόχρονο ψεκασμό των περιοχών αξιοποιήθηκαν μόνο τα δύο, με αποτέλεσμα τη μη καταπολέμηση του φαινομένου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών;

- Έχει λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα μη αποτελεσματικότητας του προγράμματος ψεκασμών, λόγω της μικρότερης περιόδου εφαρμογής του;

- Προβλέπεται να ληφθούν παράλληλα επίγεια και εναέρια μέσα για την καταπολέμηση του προβλήματος; Τι μέτρα προβλέπεται να ληφθούν εάν σημειωθούν και φέτος έντονες βροχοπτώσεις;